top of page

IKIGAI CORPS ET ESPRIT

                                     7-daagse retreat Body & Mind in Portugal

 

                                     Van 8 oktober tot en met 15 oktober 2022 

 

Heb je ook soms het idee dat het moeilijk is overeind te blijven in de huidige tijd? Dat er veel van je gevraagd wordt, maar je soms geen tijd hebt stil te staan bij wie jij bent en wat je wilt? Dat je soms wel iets gelukkiger zou willen zijn? IKIGAI TV (ikigaitv.nl) is een platform voor positieve psychologie die in deze soms wat moeilijke tijden mensen weer leert hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en hierop te vertrouwen. Ikigai betekent doel of reden in het leven. En ons doel tijdens de retreat is om iedereen die deelneemt in een opwaartse spiraal te krijgen en in zijn of haar kracht te zetten. Dat betekent niet dat je altijd vrolijk of positief bent, maar wel dat je in balans komt en blijft, zelfs als het leven even tegenzit.

 

Een exclusieve reis, met jezelf op een prachtig landgoed midden in de natuur van de Serra da Estrela, het grootste nationale park van Portugal.

 

Tijdens deze retreat leer je kortdurende en krachtige positieve psychologie interventies, in de vorm van uitdagingen (challenges), onderbouwd door wetenschappelijke theorie. Door deze interventies kun je (hernieuwde) energie en levenslust krijgen. Dit heeft dan ook weer een effect op de mensen om je heen (positive ripple effect).

 

In een aantal dagen doe je mee aan een aantal ‘Challenges’ zoals de dankbaarheids-challenge en in de challange ‘letters to the future’ (her)schrijf je jouw eigen toekomst en die van de wereld. Ook maak je een concreet plan om het geschrevene de komende tijd in praktijk te gaan brengen. Met persoonlijke aandacht van de coach en van elkaar voor jouw plannen.

 

Met de oefeningen en opdrachten vanuit Ikigaitv leer jij je innerlijke kracht kennen, je leert om meer positief in het leven te staan, affirmaties voor je eigen toekomst te schrijven en wat de kracht van geven is.

 

Reissom: € 1.520,00 per persoon,

Inclusief: volpension, privé kamer, ikigai werkboek, dagelijkse yogales, dagelijks tai-chi en (als je daar zin in hebt) persoonlijke wandelcoaching. 

Exclusief reiskosten en eventuele verzekeringen.

 

Het programma van deze week is afgestemd op het hervinden van jouw innerlijke kracht en positiviteit: iedere ochtend yoga, verdiepende coach wandel gesprekken en zwemmen in de rivier. Met de schitterende omgeving van de bergen van de Serra da Estrela als decor. We maken volledig gebruik van de beginnende herfstige kracht van de natuur: van buiten naar binnen. Om ook je lichaam extra kracht te geven, serveren we biologische maaltijden. Met veel fruit, groente en amandelen uit eigen tuin.

 

De 8-daagse reis is van zaterdag 8 oktober tot zaterdag 15 oktober 2022. Om die zo exclusief en persoonlijk mogelijk te maken, is er een maximum van 6 deelnemers.

 

Wil je je reis verlengen en wat langer bij ons blijven of eerder arriveren? Dat kan. We maken het graag op maat voor jou.

 

De retreat in ‘t kort 

 

Deze letterlijke reis naar Portugal en innerlijke reis naar jezelf omvat:

·       Zeven overnachtingen in een privé-studio met eigen badkamer. 

·       Handdoeken en bedlinnen.

·       Biologisch ontbijt, lunch en diner, inclusief een drankje.

·       Thee, koffie en water uit onze eigen bron.

·       Oefeningen vanuit Ikigaitv met de initiatiefnemer Michaéla Schippers.

·       Dagelijkse yogales van Mariëtte Zabel.

·       Dagelijks Tai-Chi van Jasper Groenewegen.

·       Naar wens en behoefte: coachwandelingen met Manda den Elzen.

·       En natuurlijk voldoende tijd voor jezelf. Tijd om uit te ademen en eens even om je          heen te kijken. Echt te kijken.


Wie verzorgen deze retreat?

 

Michaéla Schippers,  hoogleraar Gedrag en Prestatiemanagement

 

Initiatiefnemer Ikigaitv en grondlegger Great Citizens Movement Great Citizens Movement – co-creating a new world. In het dagelijks leven is Michaéla hoogleraar aan de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit Rotterdam. 

Haar passie is om andere mensen te laten schitteren en om met behulp van op wetenschappelijk bewijs gestoelde “Challenges” de prestaties van mensen te optimaliseren en de wereld een betere plek te maken. Dit doet ze op persoonlijke titel, naast haar baan als hoogleraar. Haar levenslange hobby en passie naast wetenschap is Taekwon-Do.

 

Manda den Elzen ,– levenscoach, ACT-docent, boerin en kok

 

Manda is een scherpe doortastende denker. Zij observeert processen en kan de vinger op de juiste plek leggen. De opgedane inzichten verwoordt zij op een prettige manier. Zo ontstaat er een mooie verbinding tussen haar en de mensen met wie zij werkt. Haar begeleiding werkt verhelderend, geeft handvatten voor de toekomst en is gericht op de kracht van de ander.

 

 

Jasper Groenewegen,  – kokkereller, levensgenieter en liefhebber Tai-Chi

 

Jasper is een prins in de keuken en hij vindt het heerlijk om anderen daar vol van te laten genieten. Hij kookt met biologische, eerlijke producten. De laatste tijd is zijn interesse in patisserie aangewakkerd en bakt hij heerlijke taartjes, maakt hij fantastische amandelkoekjes en schudt een tiramisu zo uit zijn mouw. Daarnaast is hij boer, organisator en levensgenieter. Hij heeft ervaring met lesgeven in Tai-Chi en Chi-Kung en geeft deze ervaring graag door, op een speelse en prettige manier.

 

 

Mariëtte Zabel, – yogadocent, actrice en omarmer  

 

Het trefwoord ‘omarmer’ komt nog het meest in de buurt waar dit aardse leven voor Mariëtte om draait: de landing als mens op deze aarde leren omarmen. En dat is al een klus op zich. Ze verheugt zich om elke Portugese ochtend met jou op de yogamat te beginnen. Een fijne gezamenlijke start van de dag, buiten in de natuur. Je landt letterlijk even in je lichaam, je komt bij jezelf; in stilte, met focus en in alle aandacht.

 

Yoga is een prachtige vorm om te ontdekken hoe je in je kracht kunt staan en contact te maken met je lichaam. Met je adem, de spanning en stijfheid in je spieren en met je gemoed. Voor de retreat maakt het niet uit of je al vaak of nog nooit op een yogamat hebt gestaan. 

 

Het programma in vogelvlucht

 

Body & Mind – 7-daagse retreat in Portugal

Het uitgebreide programma met tijdbogen en toelichting ontvang je na aanmelding. Elke dag bestaat naast het inhoudelijke deel sowieso uit deze heerlijke ingrediënten:

  • Ochtendyoga in de buitenlucht 

  • Uitgebreid biologisch ontbijt, lunch en diner

  • Tijd voor jezelf om te mijmeren, ontspannen en genieten

  • Tai-Chi om de dag gezamenlijk af te sluiten 

  • De mogelijkheid tot een frisse duik, onder begeleiding, in de Rio Mondego

  • En als je van wandelen houdt: er zijn prachtige wandelroutes en oude Romeinse paden

 

In overleg is het uiteraard mogelijk om, als de groep dat wil of goed voelt, onderdelen van het programma te wisselen, bijvoorbeeld een onderdeel naar een andere dag verschuiven.

 

Dag 1 – Aankomen, ontmoeten en landen 

Verwelkomen, inchecken en een heerlijk diner. Tijd om de omgeving, elkaar en ons te leren kennen.

 

Dag 2 – Tekst en uitleg van ikigai tv

Deze dag gaan we uitgebreid in op ikigai tv en nemen we de tijd voor de toelichting en reflectie. We gaan beginnen met een korte dankbaarheidschallenge, die je helpt de focus naar het positieve te verleggen. 

 

Dankbaarheidsdagboek

Het idee achter het Dankbaarheidsdagboek is om je ‘dankbaarheidsspier’ te trainen. In plaats van de focus te leggen op de negatieve dingen in je leven, helpt het om de focus te verleggen naar de positieve aspecten van het leven. Dit helpt je om de focus (weer) oog te hebben voor de mooie dingen die het leven jou kan bieden. Dit kan je helpen, zelfs als je heel veel tegenslag ondervindt. Zo is aangetoond dat dankbaarheid:

- positiviteitsgevoelens vergroot

- zelfvertrouwen verbetert

- je beter laat slapen

- je gelukkiger maakt

- stress vermindert

 

Onderzoek laat zelfs zien dat dankbaarheid zorgt voor meer verbondenheid met anderen. Je beseft wat jouw betekenis is in dit leven, en daarmee verbetert je welbevinden.
 

Dankbaarheidsbrief

Het idee van deze “dankbaarheidsbrief challenge” is om een brief te schrijven aan iemand die jouw dankbaarheid verdient, maar waarvan je denkt dat deze persoon die dankbaarheid nog niet, of onvoldoende, ontvangen heeft. 

Dit kan in principe iedereen uit je netwerk zijn (vrienden, partners, familie, collega’s, etc.), maar bij voorkeur iemand met wie je kunt afspreken, zij het op bezoek of online. 

Onderzoek in het veld van de positieve psychologie laat zien dat de dankbaarheidsbrief een geweldig cadeau kan zijn dat de mentale gezondheid, welzijn en de verbondenheid van jullie beiden kan verbeteren.

Dag 3 – Vrije dag 

Na de ochtendyoga heb je de dag voor jezelf. Na de yogales en het ontbijt is er een optie tot een uur extra privéyoga*, zwemmen (of met de sup) in het meer, zwemmen in de rivier, een wandelcoachgesprek of misschien heb je zin in een lekker dagje helemaal voor jezelf. Even uitademen.  
 

*Deze privéles is niet bij de retreatprijs inbegrepen en kun je ter plekke met Mariëtte afstemmen

 

Dag 4 – De “life crafting Challenge”

Wat is Life crafting en hoe kan het je helpen?

Onderdelen zijn onder meer:

·       Jouw toekomst; wat als je niets verandert?

·       Jouw ideale toekomst; het leven dat je wilt leiden

·       Concrete doelen specificeren

·       Prioriteiten stellen

·       Obstakels identificeren en uit de weg ruimen

Het idee van deze “dankbaarheidsbrief challenge” is om een brief te schrijven aan iemand die jouw dankbaarheid verdient, maar waarvan je denkt dat deze persoon die dankbaarheid nog niet, of onvoldoende, ontvangen heeft. 

Dit kan in principe iedereen uit je netwerk zijn (vrienden, partners, familie, collega’s, etc.), maar bij voorkeur iemand met wie je kunt afspreken, zij het op bezoek of online. 

Onderzoek in het veld van de positieve psychologie laat zien dat de dankbaarheidsbrief een geweldig cadeau kan zijn dat de mentale gezondheid en welzijn van jullie beiden kan verbeteren.

We doen dit in twee delen, op dag 5 gaan we verder met deel 2

 

Dag 5 – Life crafting en Letters tot the future

 

Deel 2 van life crafting: Concrete plannen maken en bespreken indien gewenst

 

Brieven aan de toekomst
Hoe ziet de ideale wereld er volgens jou uit en hoe brengen we die dichterbij? Wat kun je hier zelf in doen? Ook hier schrijven we over en bespreken we na.

 

Dag 6 – Vrije dag

Na de ochtendyoga heb je de dag voor jezelf. Na de yogales en het ontbijt is er een optie tot een uur extra yoga, zwemmen (of met de sup) in het meer, zwemmen in de rivier, een wandelcoach gesprek of misschien heb je zin in een lekker dagje helemaal voor jezelf. Even uitademen.  

 

Dag 7 –Random acts of kindness and roundup

Uit onderzoek blijkt inderdaad dat “random acts of kindness” in ieder geval een positief effect op het welzijn van de gever hebben (Curry et al., 2018).  Vaak zal de ontvanger als de gelegenheid zich voordoet ook weer iets aardigs terug willen doen. Via het principe van “Pay it forward” kan het ook “positive ripple effects” op de samenleving zelf hebben. Mijn idee is dat vooral de spontaniteit ervan belangrijk is. 

 

Pay it forward houdt in dat als je zelf een positieve ervaring hebt, doordat iemand jou met een “random act of kindness” heeft verblijd, jij datzelfde ook weer bij anderen doet als de gelegenheid zich voordoet. Hoe kun je dit doen en toepassen in het dagelijks leven? 

 

We gaan na wat de week ons heeft gebracht en hoe je de deze week opgedane kennis kunt toepassen in je dagelijks leven als je weer thuis bent.

 

Dag 8 – Uitchecken

Vandaag alweer de laatste yogales van Jet, het laatste heerlijke ontbijt en tijd om uit te checken. Afhankelijk van je verdere reisplannen ben je natuurlijk welkom om nog lekker ‘rond te hangen’.

FCE16D7A-E3C0-471C-9CA5-169636C833DF.jpeg
bottom of page